Τελευταία Νέα

Προορισμοί Κεντρική Ελλάδαlimnh2Νομός Καρδίτσας, ο νομός των τριών λιμνών (Ν. Πλαστήρα, Σμοκόβου και Στεφανιάδας) που συνδυάζει αρμονικά το υγρό στοιχείο με τη γαλήνια ομορφιά του θεσσαλικού κάμπου και τα μαγευτικά τοπία των Αγράφων.

Η πρωτεύουσα, η Καρδίτσα, απέχει 290 χλμ. από την Αθήνα, 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 56 χλμ. από τη Λάρισα και 25 χλμ. από τα Τρίκαλα. Είναι μια σύγχρονη πόλη με μεγάλες πλατείες, με το πάρκο "Παυσίλυπον", με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και με αξιόλογες πολιτιστικές υποδομές.

25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, σε υψόμετρο περίπου 800μ., βρίσκεται η πανέμορφη λίμνη Ν. Πλαστήρα, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Η διαδρομή περιμετρικά της (60 χλμ. περίπου) είναι θαυμάσια όλες τις εποχές του έτους, ενώ μοναδικές είναι και οι εναλλαγές του τοπίου. Στα πανέμορφα χωριά γύρω από τη λίμνη υπάρχουν αξιόλογες τουριστικές υποδομές, ενώ εντυπωσιακό είναι και το Φράγμα Ταυρωπού.

Το ΒΔ τμήμα του νομού καταλαμβάνει η περιοχή του Μουζακίου, της Αργιθέας και του Αχελώου. Η περιοχή της Αργιθέας καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ορεινού όγκου του νομού. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα ψηλά βουνά, η πλούσια βλάστηση, τα απέραντα αλπικά λιβάδια, τα άφθονα νερά, τα διάσπαρτα θρησκευτικά μνημεία και τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια.

Πανέμορφο και «ιαματικό» είναι το ΝΑ τμήμα του νομού, το οποίο περιλαμβάνει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους και το απέραντο οικολογικό πάρκο που διαμορφώνεται από τον Ταυρωπό και τους παραποτάμους του. Η περιοχή Σμοκόβου, ειδικότερα, είναι πλούσια σε ιαματικές πηγές, από τις οποίες σημαντικότερες είναι αυτές των Λουτρών Σμοκόβου, ενώ αξιόλογα είναι και τα Λουτρά Καϊτσας – Δρανίστας.

Στο πλούσιο αυτό «ιαματικό περιβάλλον» προστέθηκε πρόσφατα και η λίμνη Σμοκόβου. Η κατασκευή της άλλαξε ολοκληρωτικά το τοπίο της περιοχής, ενώ η δημιουργία σύγχρονων υποδομών περιμετρικά της έχει συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξή της.

Moni PelekitisΣτις λίμνες Ν. Πλαστήρα και Σμοκόβου πραγματοποιείται στη διάρκεια του καλοκαιριού το γνωστό πλέον και ευρέως καθιερωμένο «Φεστιβάλ Λιμνών».

Μεγάλος ο αριθμός και η ποικιλία των αξιοθέατων τόσο μέσα στην πόλη της Καρδίτσας όσο και σε όλη την έκταση του νομού: διάφορα Μουσεία και Συλλογές, επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, αξιόλογα Βυζαντινά & Μεταβυζαντινά μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακοί οικισμοί, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομύτη, Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, αισθητικό δάσος Μαυρομματίου, σπήλαιιο Γ. Καραϊσκάκη, ορειβατικό καταφύγιο «Καραμανώλη», Δασικό χωριό «Δρυάδες», οικολογικά μονοπάτια κ.ά..

Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων μέσα στη φύση: ιππασία, ποδηλασία, τοξοβολία και άλλα σπορ στα νερά της λίμνης Ν. Πλαστήρα, canyoning και πεδία αναρρίχησης στο Μέγα Ρέμα (κοντά στο Μουζάκι) αλλά και πίστες αιωροπτεριστών στον Ελληνόπυργο και την Πορτή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον επισκέπτη και τα παραδοσιακά πανηγύρια που πραγματοποιούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε διάφορα χωριά.