Τελευταία Νέα

Προορισμοί Κεντρική Ελλάδα



trikala potamiΜια όμορφη σύγχρονη πόλη με πλούσια ιστορία. Είναι χτισμένη στον ίδιο χώρο όπου ζούσαν οι αρχαίοι Τρικαλινοί και η οποία ήταν γνωστή από την εποχή του Ομήρου. Θεωρείται ότι είναι η πατρίδα του Ασκληπιού, πατέρα της Ιατρικής. Τα Τρίκαλα είναι ένα σύγχρονο οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο που παρέχει πολύ καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τις πιο σημαντικές πόλεις της Ελλάδα.

Είναι το ιδανικό μέρος για σύντομες διακοπές, εκδρομές και επαγγελματικές συναντήσεις. Ο ποταμός Λιθαίος, ένα ανεκτίμητο φυσικό στολίδι, με άφθονο νερό, διασχίζει την πόλη. Επίσης, διαθέτει ένα σύγχρονο οδικό σχεδιασμό, άνετους πεζόδρομους, ευρύχωρες πλατείες και όλα τα είδη των χώρων διασκέδασης. Η πόλη των Τρικάλων παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία από μνημεία και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως το Ασκληπιείο, ένα αρχαίο τόπο θεραπείας, το Κάστρο της πόλης, το Κουρσούμ Τζαμί (τζαμί), την παλιά μοντέρνα συνοικία "Βαρούσι", με τα επιβλητικά σπίτια των πλούσιων και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, και το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης.

 

Πύλη – Ελάτη – Περτούλι - Ασπροπόταμος


Πρόκειται για μια διαδρομή μέσα από την ορεινή Πίνδο με πανοραμική θέα, απερίγραπτες φυσικές ομορφιές, εντυπωσιακά δάση, και τα κρυστάλλινα νερά του Ασπροποτάμου. Υπάρχουν οργανωμένα καταλύματα κάθε σεζόν. Η περιοχή είναι διακοσμημένη με μνημεία μεγάλης αξίας, όπως η Πόρτα Παναγιά (1283 μ.Χ.) με τα μοναδικά της ψηφιδωτά, η Μονή του Δούσικο, η Πέτρινη Καμάρα - σαν γέφυρα της Πύλης, η Μονή των Δολιανών.

 

Μετέωρα - Καλαμπάκα - Καστράκι



meteora 3Μετέωρα. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO, το σημαντικότερο της Θεσσαλίας. Το πιο αξιόλογο, μετά το Άγιον Όρος, Μοναστικό κέντρο στην Ελλάδα.

Τον 11ο αιώνα, οι πρώτοι ερημίτες ήρθαν στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων και έχτισαν το Σκίτι (ερημητήριο) της Δούπιανης. Τον 14ο αιώνα, ο Άγιος Αθανάσιος Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στο βράχο του Μεγάλου Μετεώρου. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά και ερημητήρια άνθισαν και εξαπλώθηκαν σε όλα τα βράχια για περισσότερα από 600 χρόνια.

Σήμερα, μόνο τα μοναστήρια του Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Στεφάνου, του Ρουσάνου και του Αγίου Νικολάου Αναπαυσάς εξακολουθούν να υπάρχουν και να χρησιμοποιούνται. Καθημερινά, αμέτρητοι επισκέπτες συγκεντρώνονται εδώ από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου για να διαλογιστούν και να προσευχηθούν. Γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν την απερίγραπτη φύση και την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και αγιογραφία, και μελετούν τα ανεκτίμητης αξίας ιστορικά ερείπια.

Η Καλαμπάκα απλώνεται μπροστά τους με την ιστορική εκκλησία της Ανάληψης της Μαρίας και το Καστράκι. Γραφικοί χώροι, φιλόξενοι κάτοικοι, πλούσια πολιτιστική ζωή και σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις. Πολυτελή ξενοδοχεία για τη διοργάνωση συνεδρίων και την διαμονή, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα, επιλεγμένες γεύσεις, αγνό τυρί φέτα, ντόπιο κρασί και τσίπουρο χαιρετίζουν τους διάφορους επισκέπτες κάθε εποχή, προσφέροντας μια πραγματική απόλαυση και ευχαρίστηση.

 

Γνωρίζοντας την Πίνδο


Όχι μακριά από τα Τρίκαλα, την Πύλη και την Καλαμπάκα, η Πίνδος είναι το πιο επιβλητικό ελληνικό βουνό, που ντύνεται με διαφορετικά χρώματα κάθε εποχή.

Γνωστά χωριά είναι διασκορπισμένα τριγύρω, ριζωμένα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές και κοντά στις αμέτρητες πηγές των παραποτάμων του Αχελώου και Πηνειού. Όλα τους είναι όμορφα, γραφικά, παραδοσιακά, φιλόξενα και συνδέονται με πρόσφατα κατασκευασμένους δρόμους, μέσω απερίγραπτων φυσικών τοπίων: την Ελάτη, το Περτούλι, το Νεραϊδοχώρι, την Καστανιά, όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου, τα χωριά της Μεσοχώρας και των Χασίων. Όλα τους έχουν σύγχρονα και παραδοσιακά ξενοδοχεία, καταλύματα και δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα για όλες τις ώρες. Σας παρέχουν πάντα ντόπιο τυρί, κρέας, λαχανικά, φρούτα, κρασί και ούζο, αξιοζήλευτα για την άριστη ποιότητα τους. Οι επισκέπτες τους έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πολυήμερες διακοπές ή μια εκδρομή.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Πίνδος γίνεται ένα τεράστιο θέρετρο. Οι επισκέπτες της απολαμβάνουν το δροσερό κλίμα, τον καθαρό αέρα, το κρύο νερό των πηγών, τις παραδοσιακές γιορτές και τα "πανηγύρια" (θρησκευτικές γιορτές), τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές.

pindosΣτο Περτούλι, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ψάρεμα στον Αχελώο, ιππασία, ποδήλατο βουνού και αεραθλητισμό: περπάτημα σε κάθε βουνό, πεζοπορία στα σκιερά μονοπάτια του Κόζιακα με τα οργανωμένα θέρετρα και τη θέα του Θεσσαλικού κάμπου. Οι άνθρωποι πηγαίνουν για αναρρίχηση στο Αυγό, τη Μαρόσα, σε κάθε κορυφή, απόκρημνο φαράγγι και επιβλητικό βράχο, και οδηγούν τα καγιάκ τους στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου, του Αχελώου, του Πηνειού, του Πορταϊκού. Υπάρχει άφθονο χιόνι το χειμώνα και οι επισκέπτες απολαμβάνουν την ομορφιά του. Κάνουν σκι και περπατούν στην παγωμένη πίστα του Περτουλίου, κάτω από τον γαλάζιο ουρανό, απολαμβάνοντας τη θέα και από το εσωτερικό του ζεστού θέρετρου τους.

Στον Κόζιακα, μπορεί κανείς να βρει την πιο αξιόλογα οργανωμένη κυνηγετική περιοχή με συστηματική αναπαραγωγή παιχνιδιών. Κάθε φορά που η κυνηγετική περίοδος έρχεται, οι κυνηγοί και από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας και του εξωτερικού, φτάνουν εδώ και τρέχουν πάνω - κάτω σε κάθε πλαγιά και φαράγγι.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες στο νομό Τρικάλων είναι πολλές και αξιόλογες. Η ποικιλία που παρουσιάζουν είναι ειδική και διατηρεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών αμείωτο.

Συναυλίες με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες διοργανώνονται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, και εκθέσεις έργων τέχνης, φωτογραφίας, χειροτεχνημάτων και έργων γενικότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος λαμβάνουν χώρα.

Στο Μουσείο της λαϊκής παράδοσης στα Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με την παραδοσιακή ενδυμασία, τα μάλλινα υφαντά και διάφορα αντικείμενα από την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Τα περίφημα "πανηγύρια" λαμβάνουν χώρα στα χωριά του κάμπου και οι άνθρωποι εκεί το απολαμβάνουν με το δικό τους τρόπο. Τραγουδούν και χορεύουν τα δημοτικά τραγούδια που τους αρέσουν τόσο πολύ.

Δημοτικά συγκροτήματα και τοπικοί χορευτικοί σύλλογοι με παραδοσιακές φορεσιές συμμετέχουν σε λαογραφικές εκδηλώσεις. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το θέαμα και αρκετά συχνά περνάνε καλά, συμμετέχοντας.  

Η περιοχή του νομού Τρικάλων είναι ένα όμορφο μέρος, ένας αρμονικός συνδυασμός βουνού και κάμπου.

Το κλίμα είναι υπέροχο. Το γαλάζιο του ουρανού και ο λαμπερός ήλιος κυριαρχούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δροσερές μέρες το καλοκαίρι ή χιονισμένες ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στην Πίνδο.

Κάθε μέρα, οι υπαίθριες αγορές εφοδιάζονται με φρέσκα λαχανικά, γλυκά φρούτα, γλυκά μυρωδάτα κρασιά, νόστιμο τυρί φέτα, τα οποία παράγονται εδώ με σύγχρονους και παραδοσιακούς τρόπους.

Οι άνθρωποι είναι απλοί, ήσυχοι, καλόκαρδοι, φιλόξενοι. Δουλεύουν αδιάκοπα στα βουνά ή στην πεδιάδα, πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις αμέτρητες ομορφιές και τα νόστιμα τοπικά φαγητά, βλέπουν τα αξιοθέατα, ψυχαγωγούν τον εαυτό τους, ξεκουράζονται, κάνουν φιλίες με τους ντόπιους και επιστρέφουν στις χώρες τους, με πολλές ευχάριστες εμπειρίες και αναμνήσεις.