Τελευταία Νέα

Προορισμοί Κεντρική ΕλλάδαΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ


Η Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας, η μεγαλύτερη στη Κεντρική Ελλάδα, και μια από τις πιο σημαντικές στη χώρα, παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό, τουριστικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Κυρίως, αποτελεί μια δυναμική περιοχή, και ένα σημαντικό διοικητικό, μεταφορικό, εμπορικό και αγροτικό κέντρο, ραγδαία αναπτυσσόμενο σε κάθε τομέα. Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το εξαιρετικού κάλους φυσικό περιβάλλον-όπως τα μυθικά όρη του Ολύμπου και της Όσσας, τη μεγάλου μήκους δαντελωτή ακτογραμμή, τις γραφικές πόλεις και χωριά, και την ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη πόλη της Λάρισας, δίνουν στους επισκέπτες πληθώρα ευκαιριών και κινήτρων για να εξερευνήσουν την περιοχή. Ο παρών οδηγός ευελπιστεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο τουριστικό οδηγό. Αφεθείτε στο μύθο της πόλης, στους θεούς, στα χρώματα και στις γεύσεις. Ζήστε τη μοναδική περιπέτεια να ταξιδέψετε στην περιφέρεια της Λάρισας και δώστε στην ευκαιρία στον εαυτό σας να ζήσει μοναδικές στιγμές και εμπειρίες που θα σας ακλουθούν για μια ζωή.

 

Πηνειός- Δέλτα Πηνειού


Ένας από τους πιο γνωστούς ποταμούς της Ελλάδας περιμένει τον επισκέπτη να εξερευνήσει τις άγνωστες γωνιές του. Άγρια, παρθένα φύση, τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, ιστορικά μνημεία, θρύλοι και δοξασίες: ο Πηνειός συνεχίζει χιλιάδες χρόνια το-συνήθως- ήρεμο ταξίδι του σαν να κουβαλά μαζί του τη συλλογική μνήμη. Η φύση και οι δημιουργίες της, η μαγεία της απλότητας, το μεγαλείο της βιοποικιλότητας: το Δέλτα του Πηνειού. Μετά την κοιλάδα των Τεμπών και λίγο πριν χυθούν τα νερά του Πηνειού στο Αιγαίο, δημιουργείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας, το Δέλτα του Πηνειού,(προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar). Δίπλα από το ποτάμι, σ’ ένα από τα σπάνια τοπία σμίγει η θάλασσα με το ποτάμι. Αυτό το τοπίο, λέγεται ότι μάγεψε τον Ξέρξη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ελλάδα. Υπήρξε αγαπημένος τόπος των Μουσών. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια από τις πιο αξιόλογες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, με σπάνιους βιότοπους με συγκεκριμένα είδη χλωρίδας και πανίδας. Στο Δέλτα εμφανίζονται τουλάχιστον 225 είδη πουλιών, ενώ σε κάποιες περιόδους χαρακτηριστική είναι η παρουσία των ερωδίων, των φλαμίγκος και των κορμοράνων. Η ιχθυοπανίδα συμπληρώνει τον ανεκτίμητο πλούτο με σπάνια είδη ψαριών. Η περιοχή αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς για αποδημητικά πουλιά.

 

Τέμπη


Η Κοιλάδα των Τεμπών οριοθετεί το πέρασμα του Πηνειού ποταμού ανάμεσα από τα βουνά Όλυμπος και Κίσσαβος. Στρατηγικής σημασίας σημείο, καθότι ενώνει τη βόρεια με τη νότια Ελλάδα. Τόπος ευλογημένος με πλούσια βλάστηση, απόκρημνη ομορφιά και παρθένα φυσικά τοπία. Στάση τον ταξιδευτή ο ναός της Αγίας Παρασκευής των Τεμπών. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο των στενών των Τεμπών. Στην ίδια θέση υπάρχει φυσική σπηλιά, όπου από το άνοιγμα της σε βαθιά οπή αναβλύζει αγιασμένο νερό. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη βαρκάδα στο Πηνειό, νιώθοντας την αγκαλιά των ορεινών όγκων του Κισσάβου και του Ολύμπου.

 

Κάμπος της Θεσσαλίας


Ο κάμπος, σήμα κατατεθέν της περιφερειακής ενότητας της Λάρισας στο πανελλήνιο, έχει τη δική του ιστορία αλλά και τα δικά του… μυστικά. Κάθε χωριό, κάθε ξωκλήσι, κάθε αλσύλλιο, που ξεχωρίζουν στο τοπίο των ατελείωτων χωραφιών, έχει τους δικούς του θρύλους και τη δική του ξεχωριστή θέση στην τοπική παράδοση. Στο λαρισινό κάμπο είναι σπαρμένα πολλά αξιοθέατα, από την αρχαιότητα, τη βυζαντινή και τη σύγχρονη ιστορία. Η φιλοξενία είναι μοναδική και απίστευτα νόστιμες οι σπιτικές λιχουδιές από τοπικά προϊόντα, που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης, αφού απολαύσει το μοναδικό τοπίο και τη γνήσια νεοελληνική αρχιτεκτονική.

 

Δραστηριότητες στη φύση


• Rafting στο Πηνειό

   Στα στενά στο Βερνέζη, κατάβαση 3ου-4ου βαθμού δυσκολίας.

   Στην κοιλάδα των Τεμπών, 1ου-2ου βαθμού δυσκολίας.

• Κανό Καγιάκ:

   Στον υδροβιότοπο του Δέλτα του Πηνειού με τα σπάνια είδη πουλιών.

   Στην κοιλάδα των Τεμπών.

• Canyoning: Στα πανέμορφα φαράγγια του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου με τις πεντακάθαρες φυσικές λίμνες.

• Trekking-Παρατήρηση πουλιών. Στα πολλά σηματοδοτημένα ή μη μονοπάτια του Ολύμπου-Κισσάβου και του Μαυροβουνίου.

• Παραπέντε και αλεξίπτωτο πλαγιάς: Στα ορεινά πεδία του Ολύμπου (Καλύβια) και του Κισσάβου.

• MTB (ορεινή ποδηλασία), JEEPING (4x4), EDURO & Ιππασία: Ιδανικές διαδρομές με μεγάλες εναλλαγές σε δυσκολία και ομορφιά στους ορεινούς όγκους.

• Αναρρίχηση: σε πολλά ασφαλισμένα και οργανωμένα πεδία των βουνών μας.

• Ορειβατικό Σκί ή Σκί: Στο «Κάναλο» του Κισσάβου και στο στρατιωτικό χιονοδρομικό κέντρο του Ολύμπου.

• Ιστιοπλοΐα-Zodiacing-Καταδύσεις: Θαλάσσιες αποδράσεις και διαδρομές από τις παραλιακές ακτές της περιφέρειας μας.

 

Ορεινός Τουρισμός


Η περιφέρεια Λάρισας είναι συνώνυμο του ορεινού τουρισμού. Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα δύο μεγάλα βουνά της χώρας, δεσπόζουν στην περιοχή προ(σ)καλώντας τον επισκέπτη να γνωρίσει την άγρια, την παρθένα φύση τους. Το μυθικό βουνό, έδρα των δώδεκα θεών της ελληνικής αρχαιότητας, αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στο πέρασμα των αιώνων. Άγρια η ομορφιά του Κισσάβου με θέα που κόβει την ανάσα. Αλλά και το κατάφυτο Μαυροβούνι (Πολυδένδρι) υπόσχεται ανεπανάληπτες εικόνες στον επισκέπτη. Αισθήματα πρωτόγνωρα. Σαν οι εποχές που πέρασαν να μην έχουν αλλάξει τίποτα….Χωριά γραφικά, σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, με την πέτρα και το ξύλο να αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την άγρια ομορφιά της φύσης. Και παντού η ευωδία των ανθισμένων λουλουδιών της άνοιξης να σμίγει με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

Στα δάση του Κισσάβου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ιππασία, ορειβατικό σκι τους χειμερινούς μήνες στον Όλυμπο και στα Κανάλια του Κισσάβου, ορεινή ποδηλασία, εντούρο, jeeping 4x4 και πεζοπορία στις καταπληκτικές διαδρομές Όσσας και Ολύμπου. Περίπατος στο δάσος Πολυδενδρίου και ορειβατικές εξορμήσεις σε Όλυμπο και Κίσσαβο.

 

Όλυμπος


Όλυμπος: Το πιο οναμαστό βουνό του αρχαίου κόσμου, στα όρια μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Από τα Ομηρικά ποιήματα ακόμη θεωρείται τόπος διαμονής των θεών. Το υποδηλώνει, άλλωστε, το ίδιο του το όνομα: Όλυμπος (η πιθανότερη προέλευση): Λάμπ-όλο-λαμπρός= ολόλαμπρος= Όλυμπος. Με άλλα λόγια, θεωρείται τόπος, όπου η γη συνσντά τον ουρανό, άρα είναι το υψηλότερο σημείο, η κορυφή του κόσμου. Χωρίζεται από τον Κίσσαβο με τα Τέμπη και τον Πηνειό. Το 1913 ο Ελβετός Φρεντ Μπουασονά, κατέκτησε τον Όλυμπο. Ο Όλυμπος υψώνεται στα σύνορα των πρώην νομών Πιερίας και Λάρισας, με ψηλότερο σημείο το Μύτικα ή Πάνθεο (2.917μ.), που είναι και η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Από τα 1.600μ. και πάνω η περιοχή αποτελεί αλπική ζώνη. Ο Όλυμπος είναι γεμάτος από δάση βελανιδιάς, καστανιάς και πιο χαμηλά καλύπτεται από δάση κρανιών κουμαριών και κέδρων. Στους πρόποδες του, καλλιεργούνται αμπέλια και πολλά οπωροφόρα. Εδώ ζουν λύκοι, αλεπούδες, τσακάλια, αγριόχοιροι και αρπακτικά πτηνά κάθε είδους (κυρίως αετοί). Στις χαράδρες του βουνού τρέχουν ορμητικά δύο μικρά ποτάμια. Ο Εννιπέας (Πάνω) και ο Τηλιάνας (Κάτω), ενώ εκβάλλουν στο Θερμαϊκό.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

Ο Όλυμπος είναι προσεγγίσιμός από διάφορες πλευρές, και μπορεί ο επισκέπτης να κατακτήσει τις διάφορες κορυφές. Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Μύτικας (2.917μ.), ενώ στη χαράδρα του Ξηρόλακου, που χωρίζει τον Άνω και τον και τον Κάτω Όλυμπο, η ψηλότερη κορυφή είναι η Μεταμόρφωση (1.587μ.). ψηλές κορυφές είναι ακόμα το Σκλειό (2.911μ.), το Στεφάνι (2.909μ.), ο Άγιος Αντώνιος (2.817μ.), ο Καλόγηρος (2.813μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.786μ.), η Τούμπα (2.785μ.) και πολλές άλλες, με ύψος κυμαινόμενο από 2.000 μέχρι 2.500μ.

 

Κίσσαβος- Μαυροβούνι


Κίσσαβος (ΟΣΣΑ): Βουνό κατάφυτο με πυκνά δάση με έλατα, οξιές, καστανιές, βελανιδιές και πολλούς υδάτινους δρόμους. Χαρακτηρίζεται ως «Βοτανικός Κήπος». Οι πλαγίες του καταλήγουν στο Αιγαίο σχηματίζοντας πολλούς μικρούς ορμίσκους και υπέροχες παραλίες. Η κορυφή του στα 1.978μ. αποτελεί την σκεπή του Προφήτη Ηλία. Μαυροβούνι: Το άγνωστο κατάφυτο βουνό στη σκιά του Ολύμπου, Πηλίου και Κισσάβου. Ο συνδυασμός του πυκνού δάσους με τις κουμαριές και τις κουτσουπιές δημιουργούν ένα φυσικό πάρκο, έναν επίγειο παράδεισο που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως γελαστό βουνό. Δάσος Πολυδενδρίου (Πρώην Βασιλικό Κτήμα): Ένα από τα πιο όμορφα δάση αναψυχής της Ελλάδας.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:

Πρόκληση για τους ορειβάτες παραμένει η κορυφή του Προφήτη Ηλία, ενώ τους περιμένει το Ορειβατικό Καταφύγιο, φαράγγια και λίμνες και πολλά σηματοδοτημένα και μη μονοπάτια.  Το σπήλαιο με τους Σταλαχτίτες.  Τη Φτέρη με το εντυπωσιακό δάσος από καστανιές ηλικίας 800 ετών.  Το πρωτοβυζαντινό γεφύρι στο Κόκκινο Νερό.  Τα περιπατητικά μονοπάτια (Αγιάς-Ανατολής, Σκλήθρου, Μελιβοίας, 02).  Την πηγή του Κόκκινου Νερού, φημισμένη για τα ανθρακούχα νερά στην Καρδίτσα.  Τη διαδρομή του Δέλτα Πηνειού-Φιόρδ Στομίου.  Τις σπηλιές στους βράχους των Αγ. Αναργύρων (δρόμος Αγιάς-Αγιόκαμπου).  Το ρωμαϊκό λουτρό στην Αγιά.

 

Χειμερινός Τουρισμός


Ο καπνός από το τζάκι υψώνεται στον μολυβένιο ουρανό. Η ησυχία του λευκού τοπίου διακόπτεται από τις φωνές των μικρών και…μεγαλύτερων παιδιών που χαίρονται το χιόνι. Γνώριμη εικόνα στη χειμωνιάτικη Λάρισα, η οποία προσφέρει πολλές επιλογές στους ολοένα και αυξανόμενους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού. Παραδοσιακοί ξενώνες μέσα στα δέντρα, ταβέρνες με κυνήγι και ντόπια κρέατα, περιπατητικά μονοπάτια, διαδρομές μέσα στα δάση, παραμυθένια τοπία στις αποχρώσεις του φθινοπωρινού καφέ και του χειμωνιάτικου λευκού, υπόσχονται αξέχαστες στιγμές στον επισκέπτη.

 

Σπορ του χειμερινού τουρισμού

Κι όσο ο υδράργυρο ανεβαίνει άλλο τόσο ανεβαίνει και η αδρεναλίνη…… Πολλά τα σπορ μέσα στη φύση, που καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις των πλέον έμπειρων, αναρρίχηση και καταρρίχηση, canyoning, ορειβατικό σκι, αιωρόπτερα και parapente, ορεινό ποδήλατο, πεζοπορία, ορειβασία, σαφάρι με τζιπ, είναι μερικά μόνο από τα σπορ που παρέχονται οργανωμένα και με όλα τα διεθνή στάνταρ ασφαλείας σε πολλές περιοχές της Λάρισας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

Τολμήστε, ορειβατικό σκι στον Όλυμπο, καταρρίχσηση στην Τσαριτσάνη, αιωρόπτερα και parapente στα Καλύβια Ολύμπου, jeeping 4x4 στον Κίσσαβο, moto croos, στην Καλλιθέα Ελλασσόνας.

 

Θαλάσσιος τουρισμός


Ξεκινώντας από το Μαυροβούνι, συναντάμε τη χρυσαφένια παραλία του Ρακοποτάμου, με τους μικρού κόλπους και όρμους, και το βραχώδες τοπίο. Συνεχίζοντας, απλώνονται 12χλμ. Οργανωμένες παραλίες του Αγιόκαμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας, οι οποίες φιλοξενούν κάθε χρόνο χιλιάδες παραθεριστές στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην περιοχή υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή και γαστριμαργικές απολαύσεις για τους λάτρεις του φαγητού. Στη διαδρομή μας συναντάμε την ηρεμία στις όμορφες παραλίες της Παλουριάς, Κουστουπιάς, και του Κόκκινου Νερού, εκεί όπου το πράσινο του δάσους αγγίζει το γαλάζιο της θάλασσας. Σε μικρά απόσταση βρίσκονται οι παραλίες της Καρίτσας, ήσυχες, μικρές παραλίες, όπου υπάρχει και η δυνατότητα κάμπινγκ. Προχωρώντας φτάνουμε στο Στόμιο, όπου τα βρίσκουμε όλα: οργανωμένες παραλίες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πλούσια νυχτερινή ζωή. Φτάνοντας στα όρια της περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με την περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αντικρίζουμε τις παραλίες Καστρί Λουτρό και Μεσάγγαλα με τη ρηχή θάλασσα, την ψιλή άμμο και τα αναρίθμητα beach Bar. Από τα όρια της Πιερίας έως τα ριζά του Πηλίου το Αιγαίο προβάλλει απλόχερα τις ομορφιές το στο αχόρταγο βλέμμα του επισκέπτη….Η περιφέρεια Λάρισας γίνεται από «καυτός» προορισμός, η δροσερή επιλογή για το καλοκαίρι. Ψαροχώρια ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα πανύψηλα δέντρα που φτάνουν ως το κύμα. Πεντακάθαρες θάλασσες (γαλάζιες σημαίες). Οργανωμένες ακτές παρέχουν στην οικογένεια τη δυνατότητα να χαρεί τη θάλασσα με όλες τις ανέσεις και χωρίς καμιά έγνοια. Ήλιος, θάλασσα, αμμουδιά και βότσαλο. Βουτιές για κάθε επιθυμία.

 

Οργανωμένοι χώροι υπό την επίβλεψη επαγγελματιών για τη διεξαγωγή θαλάσσιων αθλημάτων:

Οι απέραντες αμμουδιές και τα γαλάζια πεντακάθαρα νερά μαγεύουν τους χιλιάδες παραθεριστές. Θα σαγηνεύσουν τον επισκέπτη, Πλατιά Άμμος, Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Στόμιο, παραλίες Παπακώστα, Ρακοπόταμος, οι παραλίες της Παλουριάς, της Κουτσουπιάς, του Κόκκινου Νερού και οι γραφικές παραλίες Καρίτσας, Παναγίστα, Καλύβι, Πηγάδι και Ψαρόλακας.

 

Θαλάσσια αθλήματα

Θάλασσα και άθληση, ο ιδανικός συνδυασμός. Πληθώρα θαλάσσιων αθλημάτων οργανώνονται στις ακτές της Λάρισας από έμπειρους επαγγελματίες ώστε η απόλαυση να απογειώνεται και η αδρεναλίνη να «χτυπά» κόκκινο. Θαλάσσιο σκι, wind surfing, καταδύσεις, aqua aerobic, ιστιοπλοΐα, beach volley, beach soccer, beach handball, καθώς και άλλα ομαδικά παιχνίδια στο νερό και την αμμουδιά υπόσχονται αξέχαστες αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους. Πάντοτε, σε άριστα οργανωμένους χώρους και με την επίβλεψη επαγγελματιών ώστε τίποτα να μην ταράζει την ανεμελιά των καλοκαιρινών στιγμών. Φυσικά ο επισκέπτης μπορεί να ασχοληθεί με πληθώρα αθλημάτων και μακριά από τη θάλασσα, ώστε να καλύπτει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του. Τζόκινγκ, ιππασία, πεζοπορία, ορεινό ποδήλατο, αναρρίχηση είναι μερικές μόνο από τις πολλές επιλογές που του παρέχονται στις ακτές τις Λάρισας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

Οι τολμηροί επισκέπτες μπορούν να επιχειρήσουν canoyning στα φαράγγια του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου. Μοναδική απόλαυση διασχίζοντας τα φαράγγια της Καλυψώς, του Ρακοπόταμου και του Κρυονερίου. Επίσης απολαύστε κανό στα Τέμπη. Σέρφινγκ στο Αιγαίο και στις παραλίες, beach soccer και beach volley. Και μαζί όλα τα θαλάσσια σπορ από διακεκριμένους επαγγελματίες ώστε η απόλαυση να απογειωθεί και η αδρεναλίνη να «χτυπήσει» κόκκινο.

 

Λάρισα


Η Λάρισα, πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου, αποτελεί τον πυρήνα κάθε οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής δραστηριότητας. Μια πόλη δυναμική και συνάμα «ζωντανή» που κινείται με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης ακολουθώντας τα σύγχρονα βήματα της τεχνολογίας, διατηρώντας παράλληλα, την ιστορική της ταυτότητα. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, το όνομα της το οφείλει στη νύμφη Λάρισα, (σύζυγο του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού), η οποία πνίγηκε στα νερά του Πηνειού. Πάντως, ετυμολογικά, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η λέξη «Λάρισα» έχει προελληνική ρίζα και σημαίνει κάστρο, απρόσβλητη οχυρή τοποθεσία. Το ποτάμι που τη διασχίζει, ο «αργυροδίνης» Πηνειός, παραμένει συνδεδεμένο με τη μακρόχρονη ιστορία της και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Δίπλα από την κοίτη του Πηνειού απλώνεται το πάρκο του Αλκαζάρ, πηγή πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και πίσω από το Αισθητικό Άλσος, ένας ακόμη χώρος αναψυχής και πνεύμονας της πόλης. Στο κέντρο διακρίνεται η Ακρόπολη, στο λόφο του Φρουρίου, το μοναδικό ύψωμα της πόλης, όπου δεσπόζει ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αχιλλείου. Στην πλαγιά του λόφου βρίσκεται ο Α’ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας, το δεύτερο στην Ελλάδα μετά το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και σε μικρή απόσταση από το Β’ Αρχαίο θέατρο. Στο κέντρο της πόλης, οι πλατείες σφύζουν από ζωή, δίνοντας το στίγμα της φιλοξενίας των κατοίκων της.

 

Νυχτερινή ζωή


Η πόλη και ολόκληρη η Περιφέρεια σφύζει από νυχτερινή και όχι μόνο διασκέδαση. Η Λάρισα, θεωρείται η πόλη που ξενυχτά σε ρυθμούς που σαγηνεύουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πεζόδρομοι που λειτουργούν δεκάδες καφέ, club, και μπαράκια, και διακρίνονται για την αισθητική και τη ζωντάνια τους. Τα βράδια, οι ορχήστρες, τα μουσικά σχήματα και οι djs ντύνουν μελωδικά τις αποδράσεις ψυχαγωγίας και διασκέδαση, ταξιδεύοντας τους θαμώνες στα μουσικά μονοπάτια του τόπου μας και στις μουσικές του κόσμου, και διαρκούν μέχρι τις πρωινές ώρες. Για ταξίδια γευσιγνωσίας φροντίζουν τα καλά εστιατόρια και οι προσεγμένες ταβέρνες, με ζεστή ατμόσφαιρα και εξαιρετική κουζίνα, με τοπικές και άλλες ελληνικές γεύσεις, ενώ δεν λείπουν και τα αμιγώς ethnic restaurant (μεξικάνικο, ιταλικό, αμερικάνικο και ισπανικό). Για όσους θέλουν να ψυχαγωγηθούν και να αθληθούν, υπάρχουν πολυχώροι bowling, μπιλιάρδου, γήπεδα ποδοσφαίρου (5x5), μπάσκετ, τένις κ.α.

 

Λάρισα-πολιτισμός


Στη Λάρισα ο επισκέπτης, διανύοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης μέσω των πεζοδρομίων, μπορεί να επισκεφτεί το λόφο του Φρουρίου, όπου από την Ακρόπολη (κατοικείται από το 6.000 π.χ.), σώζεται η κλειστή τουρκική αγορά, Μπεζεστένι. Κάτω από την αρχαία Ακρόπολη και με προσανατολισμό τη αρχαία αγορά βρίσκεται το Α’ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Η χωρητικότητα του υπολογίζεται σε 10.000 τουλάχιστον άτομα και κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 3ου αιώνα π.χ. Σήμερα συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια για την αποκάλυψη του, ενώ του μεγαλύτερο μέρος μπορεί να το θαυμάσει επισκέπτης από τον πεζόδρομο της Βενιζέλου. Επί της 31ης Αυγούστου, προέκταση της Βενιζέλου, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο περιέχει αξιόλογες συλλογές. Στη Νεάπολη στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Καστιγρά με σπάνια εκθέματα και συλλογές. Επίσης, από το 1983 λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο με ποικίλες θεματικές ενότητες και πάνω από 15.000 αντικείμενα. Αξίζει να επισκεφθείτε τα Μουσεία Ιπποκράτη, Κτηνιατρικής (1η Στρατιά), το κτίριο του Μύλου του Παπά, την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή. Τέλος, με μια βόλτα στους δρόμους της πόλης θα δείτε διάφορα εικαστικά έργα, όπως το γλυπτό ποταμό της Λαρισαίας γλύπτριας Ν. Γκόλαντα.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:

   Άγιος Αχίλλειος

   Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας

   Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

   Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσιγρά

   Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

   Μπεζεστένι

 

Θρησκευτικά μονοπάτια


Στη Περιφέρεια Λάρισας βρίσκονται διάσπαρτα θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο για την περιοχή και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Οι κάτοικοι έκτισαν ιερές μονές, και ναούς, η ζωή τους δέθηκε με τους τόπους λατρείας και η τέχνη σχετίστηκε με το ευπρεπισμό αυτών των χώρων (τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μικροτεχνία, ξυλογλυπτική). Οι Ιερές Μονές έγιναν κέντρα εθνικής αντίστασης και ενίσχυσαν ποικιλοτρόπως τους εθνικούς αγώνες. Επίσης, έγιναν κέντρα παιδείας και επηρέασαν την πνευματική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα μέσα από τα θρησκευτικά μονοπάτια, δίδεται στον επισκέπτη η δυνατότητα ενός πνευματικού ταξιδιού αναζήτησης και προσκυνήματος.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:

   Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας

   Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας Ποταμιάς

   Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού Ολύμπου

   Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδιού

   Μονή Αγίου Δημητρίου Τσαριτσάνης

   Μονή Κανάλλων Καρυάς Ολύμπου

   Μονή Κλημάδων Καρυάς Ολύμπου

   Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Στομίου

   Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου

   Ιερά Μονή Παναγιάς Δεμερλίωτσσας στα Φάρσαλα

 

Αγιά


Η κωμόπολη της Αγιάς σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 200μ. στις πλαγιές του Κισσάβου φιλοξενεί 3.000 κατοίκους. Η Αγιά κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια. Κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ευημερία μέσω του εμπορίου νημάτων και κουκουλιών μεταξιού. Αξίζει να επισκεφτείτε τις εκκλησίες της περιοχής, όπως τον Άγιο Αντώνιο, χτισμένη το 1856 (εξαιρετικές τοιχογραφίες-ξυλόγλυπτο εικονοστάσι), το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και το Παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων, χτισμένο το 1756 (τοιχογραφίες του ιερέα Θεόδωρου). Αξιόλογα είναι επίσης τα δείγματα ντόπιας αρχιτεκτονικής με κυριότερα τον Πύργο Χατζηκώστα και τον οικισμό της Άνω Πόλης. Τέλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο λειτουργεί στο Αρχοντικό Αλεξούλη με πλήθος ευρημάτων και το ιστορικό αρχείο του τόπου.

 

Ελασσόνα


Η Ελασσόνα απλωμένη στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Ο Όμηρος την αποκαλούσε Λευκή Πόλη λόγω του γύψου και της κιμωλίας. Σήμερα, η Ελασσόνα φημίζεται για τα τυροκομικά της προ»ιόντα, τον καπνό και την πλούσια σε θηράματα περιοχή της. Αξιοθέατα της πόλης είναι η περίφημη Μονή της Ολυμπιώτισσας (1300) με μοναδικές τοιχογραφίες. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζουν το τοξωτό γεφύρι του 15ου αιώνα, που ενώνει τα δύο τμήματα της πόλης, το παλιό τελωνείο, το τζαμί και αρκετά αρχοντικά. Με βάση την Ελασσόνα οι επισκέπτες μπορούν να οργανώσουν ορειβατικές εξορμήσεις στον Όλυμπο ή το χειμώνα να κάνουν σκι στις Βρυσοπούλες. Τέλος, μπορούν να επισκεφτούν τη Μονή της Αγίας Τριάδας στο Σπάρμο (τοιχογραφίες 17ου αιώνα) ή το Λιβάδι, όπου σώζεται το σπίτι του αγωνιστή του ’21 Γεωργάκη Ολύμπιου.

 

Τύρναβος


Πόλη με ισχυρή παράδοση, ο Τύρναβος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και βρέθηκε στην ακμή του τον 18ο αιώνα, χάρη στην ανεπτυγμένη βιοτεχνία κόκκινης βαφής υφασμάτων και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων. Η πόλη ιδρύθηκε κατά τον 12ο αιώνα κοντά στον ποταμό Τιταρήσιο και κατά την παράδοση η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη «τούρνα», που σημαίνει λαβράκι του ποταμού (γι’ αυτό και η παλαιότερη ονομασία του ήταν Τούρναβος). Ανάμεσα στις προσωπικότητες που ανέδειξε η πόλη ήταν ο λόγιος και δάσκαλος Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος και ο εκπαιδευτικός Αχιλλέας Τζάρτζανος, ενώ ο οσιομάρτυρας Γεδεών, πολιούχος της πόλης, έζησε εδώ στα χρόνια του 18ου αιώνα και η κάρα του φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης. Σήμερα ο Τύρναβος αναπτύσσεται δυναμικά, ενώ παραμένει καρά βάση γεωργική πόλη, παράγοντας σταφύλια, ροδάκινα και αχλάδια και είναι γνωστός στο πανελλήνιο για την ποιότητα των κρασιών του και το γευστικότατο τσίπουρο. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ήταν ο πρώτος που πέτυχε την εμφιάλωση του ευαίσθητου για τυποποίηση τσίπουρου. Επίσης, ο Τύρναβος διεκδικεί και την πατρότητα του ούζου. Λέγεται ότι το απόσταγμα του, μαζί με τις βαφές και τα μεταξωτά, έφταναν στη Μασσαλία, και προφέρονταν από τους κατοίκους της γαλλικής πόλης ως uzo.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

Ο επισκέπτης στην περιοχή θα γοητευτεί από τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, τη γέφυρα του Τιταρήσιου, τις εκκλησίες του Προφήτη Ηλία (χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και διακρίνεται για τις υπέροχες τοιχογραφίες του, το εξαιρετικό τέμπλο και το εντυπωσιακό δεσποτικό), του Αγίου Ιωάννη (χρονολογείται από τον 17ο αιώνα), των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Παρασκευής (όπου βρίσκονται δύο χρυσές λαμπάδες, αφιερώματα του Βελή Πάσα). Σήμερα ο Τύρναβος είναι γνωστός στο πανελλήνιο από το ξακουστό παραδοσιακό καρναβάλι που κορυφώνεται με το «μπουρανί» της Καθαράς Δευτέρας, δρώμενο με έντονα παγανιστικές και διονυσιακές καταβολές. Το «μποπυρανί», αλάδωτη χορτόσουπα, μαγειρεύεται σε καζάνια που στήνονται στο αλσύλλιο του Προφήτη Ηλία και προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν στην περιοχή από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παράλληλα, παρέες ανδρών (οι μπουρανίτες), κρατώντας πήλινους φαλλούς, απαγγέλλουν σκωπτικούς στίχους. Στον Τύρναβο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, λειτουργούν αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια με ποικιλία γεύσεων, ενώ οι επισκέπτες ας μην παραλείψουν να γευτούν την παραδοσιακή πουτίγκα στα τοπικά ζαχαροπλαστεία.

 

Φάρσαλα


Τα Φάρσαλα αποτελούν σήμερα αξιόλογο αγροτικό και εμπορικό κέντρο, ενώ πανελλαδικά είναι γνωστά για την παραγωγή του ιδιότυπου γευστικού χαλβά. Η πόλη κρύβει σημαντικές ιστορικές πτυχές, καθώς συνδέεται με την Ομηρική Φθία, πατρίδα του Αχιλλέα. Τα Φάρσαλα έφτασαν στην ακμή τους την εποχή του Φιλίππου του Β’, ενώ το 48 π.χ. εδώ διεξήχθη η ιστορική μάχη των Φαρσάλων μεταξύ του Ιουλίου Καίσαρα και του Πομπήιου, η κατάληξη της οποίας έδωσε τη δύναμη στον πρώτο να εδραιώσει την εξουσία του στο ρωμαϊκό κόσμο. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα αρχαία Φάρσαλα και την αρχαιολογική συλλογή (που περιλαμβάνει επιγραφές και ειδώλια της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου), τα ερείπια της Παλαιοφαρσάλου, το ναό της Αγίας Παρασκευής και το Νυμφαίο Σπήλαιο (που ήταν το ιερό του Πάνα και των Νυμφών). Ακόμα, αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο θολωτός τάφος που αποκαλύφθηκε στη δυτική πλευρά της πόλης και χρονολογείται από το τέλος του 6ου π.χ. αιώνα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνεται και ένας μελανόμορφος καλυκωτός κρατήρας με παράσταση μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τρώων, που εικάζεται ότι είναι έργο του εργαστηρίου του αγγειογράφου Εξηκία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα των Φαρσάλων, εκτίθενται στα μουσεία του Βόλου, του Αλμυρού, των Δελφών και του Λούβρου στο Παρίσι. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν τον Αύγουστο στην περιοχή αξίζει να επισκεφθούν στις 23 του μηνός το χωριό Σταυρός, όπου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Παναγιάς Δεμερλιώτισσας. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από τη θεσσαλική περιφέρεια.

 

Παραδοσιακοί οικισμοί


Στα βουνά της Περιφέρειας Λάρισας διάσπαρτοι παραδοσιακοί οικισμοί δίνουν το ιδιαίτερο χρώμα τους….

Αμπελάκια: Στο Β. Δ. τμήμα του Κισσάβου, ξακουστά για τον πρώτο συνεταιρισμό στον κόσμο (1778), καθώς και για το αρχοντικό του Γ. Μαύρου (αρχοντικό Σβάρτς).

Άνω Σωτηρίτσα: Στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, γραφικό χωριό που διατηρεί όλο το άρωμα της ελληνικής υπαίθρου, χτισμένη αμφιθεατρικά έχει θέα τη θάλασσα.

Καλλιπεύκη: Χτισμένη σε ‘υψος 1.ο54μ. στον Κάτω Όλυμπο ξεχωρίζει για την τεχνητή λίμνη Κάτη, πανέμορφος χώρος αναψυχής η «Πατωμένη» 2χλμ από το χωριό.

Καρίτσα: Στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου (250μ. υψόμετρο), πανέμορφο χωριό με πυκνή βλάστηση και υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.

Λιβάδι: Σκαρφαλωμένο στον Όλυμπο (1.181μ υψόμετρο), μοναδικός τόπος αναψυχής με ξεχωριστή θέα. Αξίζει να δείτε το μονότοξο-πέτρινο γεφύρι και τις ιστορικής σημασίας μονές.

Μεγαλόβρυσο: Ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός, χτισμένο στα 600μ., στις Ν.Α. πλευρές του Κισσάβου, αξιοσημείωτο το μοναστήρι τις Κοιμήσεως της Θεοτόκου (13ου αιώνα).

Μεταξοχώρι: καταπράσινο χωριό στις πλαγιές του Κισσάβου, ξεχωρίζει για την προσεγμένη αρχιτεκτονική του με τα αρχοντικά, όπως του Χατζημιχάλη (1905 αιώνα), Σουλιώτη (1850), Μποστ, και τις μονές με μοναδικές τοιχογραφίες.

Ραψάνη: Δεσπόζει στους πρόποδες του Ολύμπου, φημίζεται για την αμπελουργία και τα κρασιά της. Σημαντικά μνημεία της είναι ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου κ.α.

Σκλήθρο: Βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε μια περιοχή με παρθένα φύση-γεμάτη πηγές. Βλέπει από ψηλά τις καταγάλανες παραλίες του Ρακοπόταμου και του Παπακώστα.

 

Γαστρονομία-γεύσεις


Λάρισα, ο τόπος των καλοφαγάδων. Η χαρά του ουρανίσκου. Η αρμονία της γεύσης. Πλούσια και γενναιόδωρη η γη. Το ίδιο και η θάλασσα. Προσφέρουν αφειδώς τα προϊόντα τους, τα καλούδια τους. Η περιφέρεια Λάρισας ανταποκρίνεται με υπερεπάρκεια στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Παράγει τα πάντα, από ψάρια και θαλασσινά μέχρι κρέατα και λαχανικά σε απαράμιλλη ποιότητα. Συμβάλλουν σ’ αυτό οι ιδανικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. Πάνω απ’ όλα όμως, συμβάλλει ο άνθρωπος, με το μεράκι και τη γνώση του. Προϊόντα αγνά, φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, καλομαγειρεμένα και φρεσκοψημένα συναντά ο επισκέπτης παντού. Περιφέρεια Λάρισας. Μια περιοχή της αληθινής γεύσης. Σαν τον παλιό καλό καιρό…..